Pe urmele faraonilor din Egiptul Antic
În această călătorie avem ocazia să descoperim:
Hurghada – Templul Karnak – Templul Hatsheput – Valea Regilor – Colosii lui Memnon Croaziera pe Nil (Luxor, Aswan) – Cairo
DATE DE PLECARE 2019:
06.01;.03.02; 17.02; 02.03; 16.03;31.03; 14.04; 05.05; 19.05; 02.06;
16.06;14.07; 11.08; 01.09; 15.09; 29.09;13.10; 27.10; 10.11.
Program
Ziua 1. București – Hurghada
Călătoria noastră începe din aeroportul Otopeni de unde ne imbarcam pentru zborul spre Hurgada. Dupa aterizare, imbarcare in microbuzul de transfer la hotelul nostru din Hurghada. Cazare si program liber. Seara cina la hotel.
Ziua 2. Hurghada – Luxor – Templul Karnak – Valea Regilor
După mic dejunul energizant, mergem spre Luxor, pentru o călătorie în timp, până în antichitate. Orașul este considerat unul dintre cele mai mărețe muzee în aer liber din lume și ne convingem și noi de asta. Ne oprim mai intai la Karnak, pentru a vizita “Ipet-Isut” – “Locul Cel Mai Desavarsit” asa cum au numit egiptenii din Antichitatate acest templu. Desi este o ruina, a ramas spectaculos. Este posibil sa fie cel mai mare complex al unui temple construit vreodata. A fost cladit in mai multe etape, de-a lungul a 1.500 de ani, la care au contribuit generatii succesive de faraoni, creand o colectie de sanctuare, chioscuri, piloni si obeliscuri, care constituie o vasta arhiva in aer liber a istoriei scrise in piatra. In epoca de glorie din vremea Regatului Nou, intre 1550 si 1609 ȋ. Hr, Teba era capitala atotputernica a Egiptului, iar Karnak – inima tarii. Fiind mai mult decat un lacas de rugaciune, era salasul faronilor, centru administrativ si adevarata comoara, motorul economiei, care stapanea terenuri mari de pamant, folosind mii si mii de muncitori. Oamenilor de rand nu li se dadea voie sa intre in incinta lui, aici puteau pasii numai preotii si fetele regale.
Pastrand aceeasi atmosfera, traversam Nilul si poposim pe malul vestic, iar prima noastra oprire este la Templul lui Hatsheput. Se afla intr-un spatiu superb: templul se inalta dintre terase ample, care sus se unesc cu un golf mare, din stanci de calcar. Aura mistica ce invaluie templul i se datoreaza in mare parte chiar personalitatii lui Hatsheput, singura femeie –faraon din Egiptul Antic. A ramas in istorie ca regenta invidioasa care a uzurpat tronul ce-i revenea fiului sau vitreg, Tuthmosis al III-lea, care, dupa moartea acesteia, a poruncit sa fie distruse imaginile ce-o aratau pe Hatsheput ca faraon.
Ne continuam incursiunea pe malul vestic la Nilului si poposim in Valea Regilor, o vale arida situata intre dealuri stancoase, unul dintre cele mai bogate situri arheologice din lume. In timpul celei mai infloritoare epoci din istoria Egiptului Antic, toti faraonii erau ingropati aici, in morminte adanci, de o extraordinara frumusete, ornamentate cu imagini inchipuind Viata de Apoi. Aceste incaperi adaposteau comori neasemuite. Desi aproape toate au fost jefuite in Antichitate, nu poti sa nu crezi ca nu mai exista o ascunzatoare minunata care asteapta sa fie descoperita. Valea Regilor adaposteste atat de multe morminte, incat egiptologii au de lucru incontinuu de aproape doua secole!
Pana acum in aceasta regiune s-au descoperit 63 de morminte, nu toate de faraoni. Cele mai cunoscute sunt cele ale lui Ramses al VI-lea si cel al lui Tutankhamon.
In cursul serii ne reintoarcem in Luxor unde ne îmbarcăm pe o navă de croazieră pentru a descoperi magia Nilului și a văii sale pline de viață. Cazare la bordul navei. Cina.
Ziua 3. Edfu –Kom Ombo
Nilul este autostrada Egiptului Antic. Faraonii isi traversau tinutul pe calea apei, drumul folosit si de negustori, si de invadatori. Iar egiptenii din vechime isi luau barcile si in Lumea Cealalta. Dimineata, dupa servirea micului dejun pe vas, debarcam si pornim intr-o noua aventura. Azi vom vizita Tempul lui Horus de la Edfu, de departe cel mai
spectaculos monument de pe malul Nilului. Desi cladit de greco-romani la mult timp dupa ce epoca faraonilor s-a incheiat, templul se supune cu strictete principiilor arhitecturii din Egiptul Antic. Poarta de la intrare este flancata de doua statui ale lui Horus infatisat ca soim. Potrivit mitologiei egiptene, Horus era fiul lui Isis si al lui Osiris, zeul fertilitatii, ucis de fratele lui Seth, zeul haosului. Egiptenii din Antichitate credeau ca Horus s-a luptat cu Seth si l-a ucis pentru a razbuna moartea tatalui sau la Edfu. Numeroase reliefuri de pe peretii interiori reprezinta o lupta cumplita, Seth fiind intruchipat intr-un mic hipopotam.
Ne intoarcem pe vas , servim pranzul si ne pregatim de urmatoarea vizita. Kom Ombo se situeaza in zona care adapostea in Antichitate stravechiul ora Pa-Sebek, Domeniul Sebek, centru al cultului inchinat zeului-crocodil ce poarta acest nume. Urmele cetatii s-au pierdut demult, crocodilii fiind o rasa disparuta din cauza ca a fost vanata in exces, dar ruinele templului de langa fluviu merita vizitate. Asemenea templului din Edfu si la Kom Ombo constructia a fost ridicata dupa incheierea epocii faraonilor. Templul slaveste doi zei, Sobek si Horus cel Mare, zeul cerurilor, cel cu cap de soim. Construit simetric, in jurul axei principale, templul este alcatuit din elemente-pereche, astfel incat, fiecare jumatate il cinsteste pe unul dintre cei doi zei.
Revenim pe vas, unde cinăm și înnoptăm.
Ziua 4. Relaxare pe Malul Nilului
Continuăm croaziera pe minunatul Nil și ajungem in Aswan. Astazi avem program liber pe vas pentru odihna si relaxare. Pranz si cina la bordul vasului.
Ziua 5. Aswan – Cairo
Parasim vasul de croaziera si ne indreptam spre barajul spectaculos de la Aswan construit în anii 1960, care i-a protejat pe egipteni de inundații și le-a oferit ajutor ca să se dezvolte. Egiptul are o traditie in construirea de baraje. Se crede ca cel mai vechi a fost unul ridicat pe Nil, unde s-ar fi cladit o structura de 15 m, in jurul anului 2500 ȋ. Hr., care sa alimenteze cu apa orasul Memphis, pe atunci capitala. Pentru realizarea Marelui Baraj (Sadd-al-Ali), proiect ce rivalizeaza cu oricare edificiu construit in vremea faraonilor, a fost nevoie de o cantitate de materiale de 20 de ori mai mare decat cea folosita pentru cladirea Marii Piramide. La inceputul anilor 1950 a fost limpede ca Barajul din Aswan nu era suficient de mare pentru a face fata revarsarii anuale a Nilului si nici nu mai putea acoperi nevoia de energie electrica a Egiptului. Raspunsul gasit…. un baraj mai mare si mai scump. Asadar, s-a construit pe o structura de 3.830 m in varf, avand la baza o latime de de 980 m, iar punctul cel mai inalt masurand 111 m. Peste 35.000 de oameni au ajutat la ridicarea barajului. Nu este cel mai mare baraj din lume, dar este impresionant si aduce beneficii imense.
Pornim apoi spre Obeliscul neterminat, cel mai vechi obelisc din lumea antică descoperit până în prezent. Monumentul a fost construit din granit acum 3.500 de ani, însă nu a fost finalizat din cauza unor probleme de construcție. Una din curiozitatile din Aswan, acest obelisc de mari dimensiuni are trei laturi perfecte si o a patra ancorata de o stanca de cand s-a descoperit o fisura in piatra. Avand o lungime de 42 m, daca ar fi fost terminat, acest edificiu ar fi fost cel mai mare si cel mai greu obelisc din toate timpurile. Arheologii speculeaza ca a fost conceput pentru Karnak, ca sa ii tina companie obeliscului lui Tuthmosis al III-lea, acum aflat in Piata San Giovanni din Roma. Spre seara, avem transfer la gara din Aswan, unde ne imbarcam in trenul catre Cairo (vagon de dormit). Se serveste o cina usoara in vagonul restaurant al trenului.
Ziua 6. Cairo – Misterul Piramidelor
Ajungem dimineața la Cairo și avem toată ziua la dispoziție să ne bucurăm de magnificul oraș pierdut în timp, dar atins subtil și de modernitate. Mai întâi facem o excursie unică în viață pentru a admira Piramidele de pe platoul Giza – una dintre cele șapte minuni ale lumii antice. Sunt singurele care au supravietuit trecerii timpului iar pentru turistii moderni, ele continua sa fie mai minunate si mai misterioase decat erau pentru antici. Piramidele au doua caracteristici: sunt mari si vechi, asa cum spune si un stravechi proverb in limba araba care exprima cel mai bine idea “ Omul se teme de timp, iar timpul se teme de piramide”. Cat de mari si cat de vechi sunt, este greu de calculat. Abia in secolul al XX-lea s-a afirmat ca Marea Piramida a lui Kheops, construita cu 4.400 de ani in urma, a fost cea mai inalta constructie din lume. Napoleon care a cucerit Egiptul in 1798, a calculat ca piatra folosita la ridicarea acestei piramide ajunge pentru a cladi un zid de un metru inaltime in jurul intregii Frante. Faimoase prin arhitectură, istorie și prin modul de construcție piramidele sunt admirate si fotografiate de catre turistii din toata lumea.
Nu putem pleca mai departe fără a vedea Sfinxul, sculptat dintr-o singura bucata de piatra de var si considerat a fi cel mai vechi monument de sculptură monumentală din Egiptul Antic. Sfinxul este o creatura enigmatica cu trup de leu si chip de om, cunoscut primilor arabi sub numele de Abdu al –Hol, adica Tatal Groazei. Majoritatea arheologilor sunt de accord ca Sfinxul este o creatie din timpul lui Khafre (sau Khephren cum mai este cunoscut). Se crede ca il reprezinta pe rege, leul fiind un arhetip al regalitatii, iar capul, etaland coafura faraonilor, simbolizeaza puterea.
Revenim în Cairo, unde ne oprim la un restaurant sa ne racorim putin si sa servim pranzul. Dupa-amiaza ne continuam vizita noastra prin Cairo si vizitam Muzeul Egiptean. Desi multe muzee din Occident adapostesc colectii impresionante de obiecte stravechi din Egiptul Antic, nici una nu poate rivaliza cu bogatiile expuse in acest muzeu. Dedicat in intregime mostenirii faraonilor, muzeul are peste 120.000 de exponate la dispozitia vizitatorilor, de la podoabe delicat mestesugite, la colosi de granit, ca niste turnuri, infatisand regi. După lăsarea serii, facem un tur al orașului pentru a-i surprinde strălucirea în noapte. Cazare in Cairo.
Ziua 7. Cairo – Hurgada
După micul dejun, mergem într-o vizită prin Vechiul Cairo sau Masr el Qadīma, în arabă, o zonă a orașului foarte veche, unde au locuit predominant creștini ortodocși. Urcam pana la Citadela, situata pe un platou stancos, deasupra orasului pentru a surprinde silueta orasului. Constructia a fost inceputa in 1176 de celebrul general musulman Saladin, care a dorit ca zidurile rezistente si turnurile sa fie cladite din piatra adusa de la piramidele din Giza. Fortareata a fost sediul puterii in urmatorii 700 de ani, reconfigurandu-se in functie de imaginea fiecarei dinastii ce urca la tron.
Ne imbarcam in autocar si pornim la drum catre Hurghada. Cazare Hurghada. Cina.
Ziua 8. Hurgada – Bucuresti
Luăm avionul din Hurghada cu destinația București, cuceriți iremediabil de frumusetile Egiptului.
trebuie să vezi:
Templul din Karnak
Pentru egiptenii din Antichitate, Karnak era “Ipet-Isut” – “Locul Cel Mai Desavarsit” si se vede de ce. Desi este o ruina, a ramas spectaculos. Este posibil sa fie cel mai mare complex al unui templu construit vreodata. A fost cladit in mai multe etape, de-a lungul a 1.500 de ani, la care au contribuit generatii succesive de faraoni, creand o colectie de sanctuare,chioscuri, piloni si obeliscuri, care constituie o vasta arhiva in aer liber a istoriei scrise in piatra. In epoca de glorie din vremea Regatului Nou, intre 1550 si 1609 ȋ.Hr, Teba era capitala atotputernica a Egiptului, iar Karnak – inima tarii.
Muzeul Egiptean – Sala Mumiilor
Dedicat in intregime mostenirii faraonilor, muzeul are peste 120.000 de exponate la dispozitia vizitatorilor, de la podoabe delicat mestesugite, la colosi de granit, ca niste turnuri, infatisand regi. Cand vine vorba despre ce trebuie vazut, majoritatea vizitatorilor sustin ca cele mai importante sunt comorile lui Tutankhamon. Poate ca masca lui funerara din aur si raclele sunt cele mai uluitoare exponate din toate muzeele lumii. Lasa-le la sfarsit, pentru ca stralucirea lor sa nu umbreasca tot ceea ce vei vedea dupa ce le-ai admirat. Celelalte puncte de atractie sunt salile mumiilor, care te pun fata in fata cu mai multi faraoni, printre care Seti I si fiul lui, Ramses al II-lea, dar si Tutmosis al II-lea si regina Meret Amun.
Marea Piramida a lui Khufu (Kheops)
Daca tot ai ajuns aici trebuie neaparat sa vizitezi la interior Marea Piramida a lui Kheops, cea mai veche si cea mai mare din acest trio. Se estimeaza ca are contine 2,3 milioane de blocuri de calcar, fiecare cantarind in medie 2,3 tone, desi unele pietre din temelie pot avea si 15 tone. Avand initial o inaltime de 147 m , edificiul a fost considerat mult timp ca fiin cea mai inalta constructie din lume.
A |
B |
C |
D |
PELLERIN PLUS |
BEST DEAL Reducere 100 € |
PROMO Reducere 60 € |
STANDARD + Reducere 20 € |
599 € + 315 € (bilet de avion, transferuri si transport autocar) |
499 € + 315 € (bilet de avion, transferuri si transport autocar) |
539 € + 315€ (bilet de avion, transferuri si transport autocar) |
579 € + 315 € (bilet de avion, transferuri si transport autocar) |
spret de persoana in camera dubla |
|||
|
|
|
Diferenta de plata cu 21 zile inainte de data plecarii;
|
suplimente &reduceri
|
Preţul include
-
Bilet de avion Bucuresti – Hurghada si retur;
-
transport cu autocar local modern dotat cu aer conditionat pentru tot traseul;
-
transfer aeroport – hotel – aeroport in Hurghada;
-
transfer la gara din Aswan;
-
7 nopți cazare: 2 nopti in Hurghada la hotel de 4* ; 3 nopti pe vas de croaziera de 5*; 1 noapte la vagon de dormit Aswan – Cairo; 1 noapte in Cairo la hotel 4*;
-
Regim all inclusive in Hurghada;
-
Regim pensiune completa pe vas de croaziera;
-
Cina in tren pe ruta Aswan- Cairo
-
Regim mic dejun in Cairo;
-
Pranz in Cairo la restaurant;
-
vizitele si excursiile prevazute in program: Templul Karnak, Valea Regilor, Templul lui Hatsheput, Colosii lui Memnon, Templul lui Horus din Edful; Templul lui Sobek de la Kom Ombo; platoul Giza, Muzeul de Egitpologie, tur panoramic de oras by night in Cairo ; Vechiul Cairo cu Citadela
-
ghid local;
Nu sunt incluse în preţ
- Excursiile opţionale;
- Alte taxe şi cheltuieli personale;
- Alte mese decat cele mentionate in
program; - Bauturile la mese (exceptie Hurghada – all inclusive);
- Asigurarea medicala si asigurarea storno;
- Alte obiective turistice decat cele mentionate;
- Intrarea in incinta piramidei.
- Intrarea in camera Mumiilor la
- Muzeul Egiptean din Cairo;
- Taxa de viza 25 €/ persoana(se achita in aeroport).
- Bacsisurile pentru soferi si ghizi locali aprox. 30 €/ persoana(se achita ghidului insotitor)
suplimente &reduceri
-
Supliment de single 195 €
-
Supliment 60 € pentru hotel 5* in Cairo in regim de mic dejun si hotel 5* in Hurghada in regim de all inclusive.
-
Nou! Relax & Travel – Transfer Autogara Memento Bus – Aeroport Otopeni –5 Euro/ pers/ sens.
acte necesare pentru obtinerea vizei:
Viza pentru Egipt costa 25€ si se obtine pe aeroport la sosirea in Egipt, in baza pasaportului simplu electronic (emis pe o perioada de 5 ani), care trebuie sa fie valabil minim 6 luni de la data intoarcerii in tara. Nu se poate intra in Egipt cu pasaport temporar!